2024

Brabantse Narratieven
19 januari t/m 3 maart 2024

Jan de Bie | Come in

Klik op de afbeelding voor meer afbeeldingen

Brabantse Narratieven

Ad van Rosmalen organiseert, samen met Lilian Joosen, een reeks tentoonstellingen onder de titel ‘Abstracte Narratieve Vormen’ waarvan ‘Brabantse Narratieven’ de eerste aflevering is. Met werken van Marit Biemans, Jesse Fischer, Martha Meng Donglai, Remy Neumann, Jessica Skowroneck en Ema Vaneková. Deze beeldende kunstenaars tonen de dubbelzinnigheid van het leven in verhalend werk.

Opening tenentoonstelling: vrijdag 19 januari – 16:00 uur
Geen toespraken, geen bloemen

Tot en met zondag 3 maart geopend
op vrij-, zater- en zondagen van 13:00 tot 17:00 uur

Spreken met Jessica Skowroneck: zondag 4 februari – 15:00 uur
Conversatie met Marit Biemans: zondag 11 februari – 15:00 uur
Gesprek met Ema Vaneková: zondag 18 februari – 15:00 uur
Dialoog met Jesse Fischer: zondag 25 februari – 15:00 uur
Samenspraak met Remy Neumann: zondag 3 maart – 15:00 uur

EXTRA

Zondag 3 maart Maja Irene Bolier , dichter en beeldend kunstenaar draagt voor uit eigen werk.

Meer informatie vindt u op de website van Étoile du Nord

Galerie Ecker: Markendaalseweg 18 - 4811 KC Breda
Openingstijden: vrijdag t/m zondag 13:00 - 17:00 uur

2023

Jan de Bie » Come in
7 t/m 31 december 2023

Jan de Bie | Come in

Klik op de afbeelding om te vergroten

Come in!

Jan de Bie nodigt de kijker uit om binnen te komen. In zijn schilderijen, tekeningen en grafiek zet hij de deur aantrekken. Bibliotheken en boekhandels, waarvan de horizontale boekenplanken en verticale boekruggen een bijna abstract patroon worden. Ateliers waarvan de wanden behangen zijn met schilderijen en tekeningen, dieniet zelden verzamelingen zijn van werk dat hij eerder zelf maakte. Ruimtes die door de sterk aanwezige perspectieflijnen groots en diep lijken, als om aan te geven dat hier de gedachten over elkaar heen mogen buitelen en de geest mag waaien.

Het werk van Bosschenaar Jan de Bie is met deze tentoonstelling weer even terug in Breda, de stad waaraan hij door zijn docentschap aan de Academie voor Beeldende Kunst St Joost twintig jaar verbonden is geweest, van 1998 tot 2008. Een deel van deze tentoonstelling bestaat uit vroeg werk, dat onlangs in zijn atelier is teruggevonden.

Hoe dol hij ook was op oude bibliotheken, waarvoor hij soms op lange fietstochten door Frankrijk kilometers omreed, hij hield net zo goed van de weidse, open eenvoud van het natuurgebied bij Den Bosch: Dooibroek. De steeds herhaalde wandelingen door deze vertrouwde omgeving vonden hun weg in de landschappen die hij schilderde: lucht en land, gescheiden door een horizon.
Ook de vogels die hij in dat landschap tegenkwam, vooral de valk en de reiger, trokken zijn aandacht en nestelden zich langzaam maar zeker in zijn werk.
Jan de Bie werkte niet in de breedte, maar in de diepte.

Bij de onderwerpen die hem fascineerden, bleef hij steeds opnieuw terugkomen. Alsof hij om een bepaald idee heen cirkelde – een vogel, een landschap, een bibliotheek, een atelier – en het steeds nét van een andere kant bekeek. De ene keer zoomde hij in, de andere keer combineerde hij verschillende beelden tot een soort collages, of zette hij een stapje terug om een nog grootsere ruimte te tekenen. Hij ging zelfs als het ware een boek ‘binnen’ en maakte een reeks over de roman Ulysses van James Joyce.
Daarbij schakelde hij steeds tussen werkwijzen, van de grove schildertoets in sommige schilderijen, tot duizelingwekkend gedetailleerde tekeningen en linosnedes. Gedreven door de drang om zijn ideeën nóg beter, nóg preciezer, nóg waarachtiger te verbeelden, bouwde Jan de Bie aan een veelzijdig oeuvre dat even serieus als lichtvoetig is.
Kom binnen, wees welkom en laat je verrassen.

Anneke van Wolfswinkel

Galerie Ecker: Markendaalseweg 18 - 4811 KC Breda
Marie-Noël Potters | 06 42 94 00 47 | info@jandebie.nl | www.jandebie.nl
Openingstijden: donderdag t/m zondag 12:00 - 17:00 uur

Can You Live My Space?» AiR Witte Rook
3 t/m 26 november 2023

Can You Live My Space?

Klik op de afbeelding om te vergroten

Op 3 november om 17:00 uur opent de tentoonstelling ‘Can You Live My Space?’ met het werk van 12 kunstenaars die tussen 2017 en 2022 deelnamen aan het Artist in Residence programma van Witte Rook.

Can You Live My Space? is een groepstentoonstelling die op drie locaties tegelijk plaatsvindt: de StadsGalerij, Galerie Ecker in Breda en in een grote virtuele projectruimte van het Common Garden platform.

In deze tentoonstelling, samengesteld door Cristina Materassi, wordt werk gepresenteerd van Anna Püschel (Gent), Bruno De Marco (Berlijn), Emmie Liebregts (Breda), Fenna Koot (Breda), Hussel Zhu (Rotterdam), Jui-Tsz Shiu (Taipei), Karina Beumer (Antwerpen), Loran van de Wier (Tilburg), Margot Zweers (Ospel), Simon Whetham (Bristol), Ying Liu (Rotterdam), Yuk Kan Yeung (Breda).

Opening: vrijdag 3 november om 17:00 uur in de StadsGalerij
Artist talk: donderdag 16 november van 20:00 - 22:00 uur bij Common Garden
Finissage: Zondag 26 november van 14:00 - 17:00 uur in Galerie Ecker

De StadsGalerij – Vrijdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur
Galerie Ecker – Vrijdag t/m zondag van 13.00 - 17.00 uur
Virtuele ruimte Common Garden – de hele week de klok rond

Adres StadsGalerij: Oude Vest 34 - 4811 HT Breda
Adres Galerie Ecker: Markendaalseweg 18 - 4811 KC Breda

Vrije Vogels » Tina Farifteh
16 september t/m 29 oktober 2023

Tina Farifteh

Klik op de afbeelding om te vergroten

Opening – vrijdag 15 september 2023

BredaPhoto verwelkomt je graag bij de besloten opening van de installatie Vrije Vogels van Tina Farifteh op vrijdagmiddag 15 september om 15:00 uur in de Galerie Ecker, Breda.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling Vrije Vogels - door de lens van internationale topfotografen die BredaPhoto samen met de Grote Kerk Breda maakt, heeft het team van BredaPhoto kunstenaar Tina Farifteh gevraagd haar eigen invulling te geven aan ‘vrije vogels’. Farifteh wist meteen dat ze de vrijheidsstrijders in Iran wilde eren. Dit heeft ze gedaan middels de indrukwekkende installatie Vrije Vogels (Uncaged).

Als het goed is heb je al een uitnodiging ontvangen voor de grote opening van Vrije Vogels. We hopen je voorafgaand hieraan te zien bij deze besloten opening van de installatie van Tina Farifteh. Rond kwart voor vier lopen we dan gezamenlijk vanaf Galerie Ecker naar de Grote Kerk Breda.

We kijken ernaar uit je in Galerie Ecker te mogen begroeten en horen graag of je aanwezig kunt zijn via deze link.

Graag tot dan!

NB. Heb je je nog niet aangemeld voor de grote opening in de Grote Kerk?
Doe dat dan hier alsnog.

 

Expositie ‘Vrije Vogels’

Een eerbetoon aan Jina Mahsa Amini en alle moedige vrijheidsstrijders in Iran

Vogels kennen geen landsgrenzen en vliegen vaak vrij rond. In Iran, een land waar mensenrechten onder druk staan, dragen ze veel betekenissen in zich; in kunst of op grafstenen van vrijheidsstrijders, symboliseren vogels onder andere puurheid, schoonheid en vrijheid.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Vrije Vogels - door de lens van internationale topfotografen’ die BredaPhoto samen met de Grote Kerk Breda maakt, heeft het team van BredaPhoto kunstenaar Tina Farifteh gevraagd haar eigen invulling te geven aan ‘vrije vogels’. Farifteh wist meteen dat ze de mensen in Iran die hun vleugels niet meer kunnen spreiden, wilde eren.

Op 16 september 2023 is het een jaar geleden dat de Koerdisch-Iraanse Jina Mahsa Amini stierf nadat de moraalpolitie van het islamitische regime haar met geweld had opgepakt. De bevolking ging massaal de straat op om in haar naam hun rechten op te eisen. Voor meer dan vijfhonderd van hen betekende dit de dood, tienduizenden anderen zijn sindsdien opgepakt. Als eerbetoon aan iedereen die het afgelopen jaar in Iran voor vrijheid vocht, maakt Tina Farifteh de installatie Vrije Vogels.

De installatie ‘Vrije Vogels’ van Tina Farifteh is van 16 september t/m 29 oktober 2023 te zien in Galerie Ecker, Markendaalseweg 18 in Breda. Toegang is gratis.

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag van 10:00 - 17:00 uur
Zondag van 13:00 - 17:00 uur

Liefdes-Explositie » Hanneke van der Werf
8 t/m 30 juli 2023

Hanneke van der Werf

Klik op de afbeelding om te vergroten

Hanneke van der Werf tovert in Galerie Ecker KABOOM een Liefdes-Explositie tevoorschijn.

Er groeit een installatie doorwasemt vankunst, liefde, natuur en ontmoetingen. Een plek waar je welkom bent om een klein blikje op te werpen, of om eindeloos in rond te dwalen.

Welkom!

De explositie opent 8 juli 16:00 en is daarna open t/m 30 juli vr-za-zo 13:00 - 17:00 en op afspraak.

30 juli sluiten we om 16:00 af met eenkunstenaarsgesprek geleid door Katja Staring.

Contact: 06 412 956 17 - derwerf@derwerf.com

Je bent ook van harte welkom om je te laten verrassen door je handen je ogen, je woorden, je oren, je stem,of je voeten in een van de bijeenkomsten die je hieronder vindt. Alle details hierover vind je op de website www.derwerf.com

  • Donderdag 13 juli
    Collage-workshop met Helen Hartmann en Hanneke 10:30 - 13:00
  • Donderdag 20 juli
    Energie schilderen workshop intuïtief schilderen met Hanneke 10:00 - 17:00
  • Zondag 23 juli
    Luisteren en zingen met de helende klanken van Sarah Sounds 11:00-13:00
  • Vrijdag 28 juli
    Kunst als orakel - workshop intuïtief kunst kijken met Hanneke 10:30 - 12:30
  • Op afspraak
    Voetmassage tijdens het kunstkijken. Zo keek je nog nooit kunst!

Het Meesterlijk Oog » Joep Struyk & Piet Joosen
De essentie van het kijken – 10 t/m 30 juni 2023

Het Meesterlijk Oog

Klik op de afbeelding om te vergroten

Opening zaterdag 10 juni om 15:00u
Feestelijke opening van de expositie, iedereen welkom!

Kunstenaarsgesprek donderdag 15 juni van 20-22:00u
Kunstenaars zoomen in op hun werk door middel van vragen uit het publiek. Kom langs om samen de essentie van het kijken te ervaren!

Vaderdag concertje zondag 18 juni om 15:00u
Maartje Joosen zingt en begeleidt zichzelf op de piano. Een mooie middag om de essentie van kijken én luisteren te ervaren! Gratis toegang.

Boekbespreking donderdag 22 juni van 20-22:00u
We bespreken het essay van Cees Nooteboom ‘Karl Blossveldt en het Oog van Allah’. ISBN 978 94 923 1340 9 – Juweel van een boekje om samen uit te citeren en ons te verwonderen over de schoonheid van het kijken. Graag even aanmelden op: info@joepstruyk.nl

Eetbare bloemen proeverij! Zondag 25 juni van 14-16:00u
Anna Koster neemt ons mee in een heuse bloementrip. We gaan kijken, proeven en ervaren te midden van kunst. Geef je op voor deze unieke ervaring! Kosten € 20,-/p.p. aanmelden en nadere info op: info@joepstruyk.nl
Let op! er zijn maar 25 plaatsen beschikbaar! Zie ook: Floraltouch.nl

Finissage vrijdag 30 juni
We sluiten de expositie af met een Meesterlijke Knipoog!

Openingstijden Galerie Ecker: do/vrij van 15 – 18:00u, za/zo van 13 – 18:00u en op afspraak.

Joep Struyk joepstruyk.nl tel. 06 20064051
Piet Joosen smederijdeploeg.nl tel. 06 34299800

De Archipel 4 | 4. Y. Né
‘We are such stuff as dreams are made on’ – 5 mei t/m 4 juni 2023

Y. Né

Klik op de afbeelding om te vergroten

Y. Né ‐ ‘We are such stuff as dreams are made on’ (W. Shakespeare)
Overgaand van tekenen naar poëzie, en terug van taal naar beeld, zijn de werken van de kunstenaar niet strikt als tekening aan te duiden of strikt als gedicht. Als grensganger tussen de disciplines neemt de kunstenaar veel van over en weer mee en dat uit zich dan in de vormentaal van de tekenaar of in het vocabulaire van de dichter. Soms kan een dubbeltalent funest zijn voor de ontwikkeling van het talent en de er- en herkenning van het oeuvre door het publiek. Hier is dat niet het geval, omdat de thema's en technieken van de kunstenaar overeenkomstig zijn, worden de werken er op hun beurt door versterkt, de tekening zowel als het gedicht.

Schilderijen op linnen en op papier, grote en kleine, intieme formaten
‘Eén brontekening (pen en inkt, 1991) ‐ van een dansende, chaotische oerzee ‐ ligt ten grondslag aan al het vrije werk dat ik sindsdien maakte. Het eindeloos doorzwemmen en bespelen daarvan vormt mijn ‘kosmos’, mijn archief dat inmiddels meer dan 100.000 figuren en scènes omvat. Ze zijn een verlengstuk van mijn fysieke en spirituele bestaan, met een eigen energie en ‘wil’. In mijn composities drukken zij de actualiteit uit alsook verre en/of verborgen geschiedenissen. Ze dragen allemaal een titel. Ik noem ze ‘mijn visioenen’.

  • Opening: vrijdag 5 mei 2023 om 20:00 uur, door Marike de Nobel, wethouder
  • Kunstenaarsgesprek: zondag 21 mei 2023 om 15:00 uur, Mike Anna & Y. Né
  • Afsluiting: zondag 4 juni 2023 om 15:00 uur, Y. Né houdt salon

Openingstijden gedurende de tentoonstelling iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13 t/m 17 uur, en op afspraak via info@etoiledunord.nl
Actuele informatie over het zondagmiddagprogramma is te vinden op etoiledunord.nl/nl/nieuws.

De Archipel 4.
Na het zekere succes van ‘teken-daad-tekst’ gaat Étoile du Nord opnieuw de samenwerking aan met Stichting Tranzforma aan om nog een reeks tentoonstellingen te realiseren. Lilian Joosen en Ad van Rosmalen brengen Frans van Veen, Jacomijn den Engelsen, Lucas Silawanebessy en Y. Né samen onder de titel De Archipel 4. Vanaf 20 januari in Galerie Ecker aan de Markendaalseweg 18 te Breda.

  • 1. Frans van Veen – 20 januari t/m 19 februari 2023
  • 2. Jacomijn den Engelsen – 24 februari t/m 26 maart 2023
  • 3. Lucas Silawanebessy – 31 maart t/m 30 april 2023
  • 4. Y. Né – 5 mei t/m 4 juni 2023

De Archipel 4 | 3. Lucas Silawanebessy
31 maart t/m 30 april 2023

Lucas Silawanebessy

Klik op de afbeelding om te vergroten

Lucas Silawanebessy
Na zijn opleiding aan de academie van Tilburg reisde de kunstenaar veel in Indonesia en ontleende allerlei motieven aan het ontmoetingen met mensen op de eilanden van Insulinde, zoals het land door de kolonisator in romantische bewoordingen werd genoemd. In abstracte voorstellingen, waarin sprake is van getalsmystiek met 5 en 9 als spilcijfers, worden de verhalen verbeeld en de ontmoetingen vastgelegd.
Kort na zijn afstuderen maakte hij ook werken rondom de kampen waar Molukkers werd gehuisvest na de deportatie vanuit Indonesia. De fotoserie ‘If You See Her, Say Hello’ werd aangekocht door het museum Fenix, voor de geschiedenis van landverhuizers.

  • Opening: vrijdag 31 maart 2023 om 20:00 uur, door Lex van Lith, kunstenaar
  • Kunstenaarsgesprek: zondag 16 april 2023 om 15:00 uur, Sebastiaan Boot & Lucas Silawanebessy
  • Afsluiting: zondag 30 april 2023 om 15:00 uur, Lucas houdt salon

Openingstijden gedurende de tentoonstelling iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13 t/m 17 uur, en op afspraak via info@etoiledunord.nl
Actuele informatie over het zondagmiddagprogramma is te vinden op etoiledunord.nl/nl/nieuws.

De Archipel 4.
Na het zekere succes van ‘teken-daad-tekst’ gaat Étoile du Nord opnieuw de samenwerking aan met Stichting Tranzforma aan om nog een reeks tentoonstellingen te realiseren. Lilian Joosen en Ad van Rosmalen brengen Frans van Veen, Jacomijn den Engelsen, Lucas Silawanebessy en Y. Né samen onder de titel De Archipel 4. Vanaf 20 januari in Galerie Ecker aan de Markendaalseweg 18 te Breda.

  • 1. Frans van Veen – 20 januari t/m 19 februari 2023
  • 2. Jacomijn den Engelsen – 24 februari t/m 26 maart 2023
  • 3. Lucas Silawanebessy – 31 maart t/m 30 april 2023
  • 4. Y. Né – 5 mei t/m 4 juni 2023

De Archipel 4 | 2. Jacomijn den Engelsen
24 februari t/m 26 maart 2023

Jacomijn den Engelsen 4455

Klik op de afbeelding om te vergroten

Jacomijn den Engelsen (Breda 1958)
Zeldzaam is het als een kunstenaar in de loop van haar carrière zo stelselmatig het eigen handschrift trouw blijft en tegelijkertijd verder uitdiept. De werken zijn zonder uitzondering herkenbaar als die van deze kunstenaar met soms, vanwege de onderwerpen, even een lichte twijfel. Enkele meer conceptuele houtdrukken, zoals ‘Crate’ uit 2018, dat in bezit is van het Stedelijk Museum Breda, zijn daarvan voorbeelden. In haar hele oeuvre is de zoekende geest werkzaam die, met een min of meer traditionele discipline, actuele beelden wil vinden, samenstellen en met grafische kunsten naar voren brengen.

  • Opening: vrijdag 24 februari 2023 om 20:00 uur, door Marjolein van de Ven, conservator
  • Kunstenaarsgesprek: zondag 12 maart 2023 om 15:00 uur, Daniel Arthuus & Jacomijn den Engelsen
  • Afsluiting: zondag 26 maart 2023 om 15:00 uur, Jacomijn houdt salon

Openingstijden gedurende de tentoonstelling iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13 t/m 17 uur, en op afspraak via info@etoiledunord.nl
Actuele informatie over het zondagmiddagprogramma is te vinden op etoiledunord.nl/nl/nieuws.

De Archipel 4.
Na het zekere succes van ‘teken-daad-tekst’ gaat Étoile du Nord opnieuw de samenwerking aan met Stichting Tranzforma aan om nog een reeks tentoonstellingen te realiseren. Lilian Joosen en Ad van Rosmalen brengen Frans van Veen, Jacomijn den Engelsen, Lucas Silawanebessy en Y. Né samen onder de titel De Archipel 4. Vanaf 20 januari in Galerie Ecker aan de Markendaalseweg 18 te Breda.

  • 1. Frans van Veen – 20 januari t/m 19 februari 2023
  • 2. Jacomijn den Engelsen – 24 februari t/m 26 maart 2023
  • 3. Lucas Silawanebessy – 31 maart t/m 30 april 2023
  • 4. Y. Né – 5 mei t/m 4 juni 2023

De Archipel 4 | 1. Frans van Veen
20 januari t/m 19 februari 2023

Frans van Veen

Klik op de afbeelding om te vergroten

Frans van Veen is opgeleid aan de kunstacademies van Breda en ’s-Hertogenbosch en heeft vanaf 1976 zijn atelier in Breda, in Princenhage om precies te zijn. Hij ontwikkelde zich van conceptueel fotograaf tot hyperrealistisch schilder, maar is later vooral bekend geworden door zijn toetsrijke landschappen, in pastel en olieverf. De schilder is een ware colorist die het effect van kleur niet alleen toepast, maar zichzelf steeds uitdaagt om met, voor hem nieuwe, kleuren beeldelementen te vormen. Onlangs zette hij een lijn van werken in waardoor de directheid van handschrift, vormentaal en kleurgebruik (nog) meer tot uiting komt in de nieuwe reeks van schilderijen die hij zal exposeren.

Opening: vrijdag 20 januari 2023 om 20:00 uur, door Dingeman Kuilman, museumdirecteur.

Openingstijden gedurende de tentoonstelling iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 13 t/m 17 uur, en op afspraak via info@etoiledunord.nl
Actuele informatie over het zondagmiddagprogramma is te vinden op etoiledunord.nl/nl/nieuws.

De Archipel 4.
Na het zekere succes van ‘teken-daad-tekst’ gaat Étoile du Nord opnieuw de samenwerking aan met Stichting Tranzforma aan om nog een reeks tentoonstellingen te realiseren. Lilian Joosen en Ad van Rosmalen brengen Frans van Veen, Jacomijn den Engelsen, Lucas Silawanebessy en Y. Né samen onder de titel De Archipel 4. Vanaf 20 januari in Galerie Ecker aan de Markendaalseweg 18 te Breda.

  • 1. Frans van Veen – 20 januari t/m 19 februari 2023
  • 2. Jacomijn den Engelsen – 24 februari t/m 26 maart 2023
  • 3. Lucas Silawanebessy – 31 maart t/m 30 april 2023
  • 4. Y. Né – 5 mei t/m 4 juni 2023

2022

de Madonnamaker – Hein Koreman en zijn beelden
10 december 2022 t/m 1 januari 2023

Hein Koreman Hein Koreman

Klik op de afbeelding om te vergroten

De Madonna’s van beeldhouwer Hein Koreman en het boek over zijn leven en werken zijn te zien van zaterdag 10 december 2022 t/m 1 januari 2023.

Op zaterdag 10 december om 12 uur opent de galerie haar deuren en is de tentoonstelling te zien. U bent van harte welkom!

Openingstijden gedurende de tentoonstelling iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 12 t/m 17 uur.
Voor info: T: 06-18401366 of T: 06-16750050

Vic Sol – ‘Sweeten your Eyes’ + ‘Painted Poems’
20 tot 30 november 2022

Vic Sol

Klik op de afbeelding om te vergroten

Sweeten your eyes (2022) – Een carrousel van perspectieven

Met associatieve schilderingen verbeeldde beeldend kunstenaar Vic Sol (1958) een serie autobiografische inzichten, zonder dat aanvankelijk in de gaten te hebben. Als een dichter die heeft geschreven en later, pas tijdens het lezen beseft dat het over nu gaat.

Werk in acryl, ecoline en Oost-Indische inkt.

Painted Poems

In de kleine ruimte van de galerie hangen tegelijkertijd doeken uit zijn eerder gemaakte serie ‘Painted Poems’ 20/21. Sol verschilderde hiervoor taal. Het ging hem om wat daarmee ontstond. Van persoonlijke brieven, Goethes gedichten tot ‘Dirty Words’.

Opening 19 November om 16.00 uur

Vic Sol is gedurende deze periode dagelijks aanwezig van 11.00 uur tot 17.00 uur. Voor afspraken in de avond: 06-13095120

Felix van Breugel
2 t/m 15 november 2022

Rehab Eldalil

Klik op de afbeelding om te vergroten

Met werken vóór deze tijd maakt Van Breugel (1950) een statement over toewijding en stilte. Hij versnijdt, verknipt, verscheurt en vraagt daarmee om aandacht.

Twee- en drie dimensionale werken op papier, in gips, hout en canvas.

Opening 2 November om 20.00 uur

Felix van Breugel is gedurende deze periode dagelijks aanwezig van 11.00 uur tot 17.00 uur. Voor afspraken in de avond: 06-10526269

Tijdens de tentoonstelling in November zijn er ook bijzondere gebeurtenissen:

  • Zondag 6 november om 16.00 uur verzorgt fotograaf Daan Zuiderwijk een lezing over zijn Nomad-project is te zien tijdens Bredaphoto.
  • Donderdag 10 november om 20.00 geeft beeldend kunstenaar Sander van Bussel een lezing over zijn Human Rights Tatoo-project.
  • Zondag 13 november is er een optreden van Joost Koreman en Willem van Ekelen beiden gitarist.

Breda Photo | Rehab Eldalil – ‘The Longing of The Stranger Whose Path Has Been Broken’
8 september t/m 23 oktober 2022

Rehab Eldalil

Klik op de afbeelding om te vergroten

Rehab Eldalil (1989, Caïro, Egypte) is een documentaire fotograaf en visuele verhalenverteller gevestigd in Caïro. Haar werk richt zich op het brede thema identiteit, verkend door middel van participatieve, creatieve projecten. The Longing of The Stranger Whose Path Has Been Broken won onlangs de FotoEvidence W Award en World Press Photo Award.

Rehab Eldalil keert terug naar de bedoeïenengemeenschap van St. Catherine, in de Zuid-Sinaï, Egypte. Door de hereniging met haar roots onderzoekt ze in The Longing of The Stranger Whose Path Has Been Broken het idee van ‘erbij horen’ en de onderlinge verbondenheid tussen mensen en land.

Leden van de bedoeïenengemeenschap hebben in het verleden te maken gehad met discriminatie, stigmatisering en stereotypering in de Egyptische samenleving. In het werk van Eldalil worden ze deelnemers aan het creatieve proces en oefenen ze hun keuzevrijheid en stem uit. Ze verbindt hun commentaar - uitgedrukt door middel van borduurwerk, poëzie, geluid en verhalen - met haar fotografisch werk om kwesties van representatie en sociaal onrecht te onderzoeken. Het uiteindelijke resultaat is een complementaire verzameling van foto's, geschreven inhoud, borduurwerk, kunstvoorwerpen en multimedia.

Zo probeert Eldalil de lagen te vatten die een identiteit creëren en de betekenis van verbondenheid voor de gemeenschap te begrijpen. Haar werk is ook een reactie op het uitsluiten van gemarginaliseerde identiteiten en de neiging om een complexe realiteit te versimpelen. Door de stemmen van de bedoeïenengemeenschap te centraal te stellen, hoopt ze een brug te slaan tussen hen en het westerse publiek, dat de bedoeïenen en vele andere inheemse gemeenschappen te lang door een lens van exotisme heeft gezien.

Meer informatie over de tentoonstelling: https://bredaphoto.nl/nl/fotograaf/rehab-eldalil/

Website Rehab Eldalil: www.rehabeldalil.com

Openingstijden Galerie Ecker tijdens Breda Photo: 10:00 uur – 17:00 uur

tekst | Sef Peeters
3 juli t/m 31 juli 2022

Sef Peeters

Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit is de derde en laatste tentoonstelling in een tentoonstellingstriptiek over drie kunstenaars, afkomstig uit Breda, die allen een indrukwekkend oeuvre achterlieten na hun overlijden. Dick Fluitsma, Moniek Toebosch en Sef Peeters.

Opening

De tentoonstelling wordt op zondag 3 juli 2022 om 13:00 uur ingeleid door Florette Dijkstra.

Sef Peeters

Pas later in zijn carrière realiseerde Peeters zich dat tekst en belangrijk aspect is van zijn oeuvre. Maar kunstenaars gaan beeldend om met tekst, dat is het besluit dat hij voor zichzelf gaandeweg de ontwikkeling neemt. In een oud interview zegt Peeters: ‘[…] woorden zijn minder te vertrouwen dan beelden, over woorden heb ik geen macht. Een beeld is op de eerste plaats iets en dan misschien nog meer, een woord is niets en wat nog meer?’.

Niettemin schept Peeters een omvangrijk oeuvre met tekstwerken. Soms met ironie zoals ‘Een gezonde kunstenaar op een gezond voetstuk’ of hij ontleent ze aan gezegden, ‘Good fences make good neighbors’. Binnen al het werk van Peeters nemen de tekstwerken en aparte positie is maar noem het geen taal of poëzie; het zijn vlakke beelden of regelrechte sculpturen. Peeters gaat verder dan de meeste conceptuele kunstenaars die met teksten werken omdat hij het tekstmateriaal onderwerpt aan de sculpturale principes van de beeldhouwkunst, zelfs al zijn ze vlak.

Organisatie door Stichting Tranzforma [Lilian Joosen/initatief] en Étoile du Nord [Ad van Rosmalen].

Openingstijden tentoonstelling Sef Peeters:
Zondag 3 juli t/m zondag 31 juli 2022
Open op vr- za- zo-middag tussen 13:00 en 17:00 uur

Affiche

Het affiche ‘IK’ is te koop is voor € 33,- tijdens de openingstijden.
Formaat affiche: 80 × 90 cm, offsetdruk

Affiche Sef Peeters

daad | Moniek Toebosch
5 juni t/m 26 juni 2022

Moniek Toebosch

Klik op de afbeelding om te vergroten

Dit is de tweede tentoonstelling in een tentoonstellingstriptiek over drie kunstenaars, afkomstig uit Breda, die allen een indrukwekkend oeuvre achterlieten na hun overlijden. Dick Fluitsma, Moniek Toebosch en Sef Peeters.

Opening

De tentoonstelling wordt op zondag 5 juni 2022 om 13:00 uur geopend door Rudy J. Luijters.

Uitvoering

In Galerie Ecker, op de hoek van de Markendaalseweg en Achterom worden enkele tentoonstellingen gerealiseerd waarbij Lilian Joosen (Stichting Tranzforma) initiatiefneemster is. Samen met Ad van Rosmalen (Étoile du Nord) heeft ze een programma gemaakt dat, wat betreft teken-daad-tekst zal starten op 1 mei en door lopen tot en met 31 juli.

Openingstijden tentoonstelling Moniek:
Zondag 5 juni t/m zondag 26 juni
open op vr-za-zo.middag tussen 13-17 uur

Dick Fluitsma ‘Een getekend leven’ » Tekeningen, gedichten en beelden van kunstenaar en dichter Dick Fluitsma
1 mei t/m 29 mei 2022

Maarten Koreman

Klik op de afbeelding om meer afbeeldingen te zien

Dit is de eerste tentoonstelling in een tentoonstellingstriptiek over drie kunstenaars, afkomstig uit Breda, die allen een indrukwekkend oeuvre achterlieten na hun overlijden. Dick Fluitsma, Moniek Toebosch en Sef Peeters.

Vorig jaar verscheen het boek ‘Dick Fluitsma, een getekend leven. De ontsluiting van een schatkamer’. Het unieke van de monografie is het samengaan van gedichten met getekend werk. Maar zelden is een kunstenaar in staat om ook beeldend met taal te werken. Dick kon dat.

In de tentoonstelling wordt het boek over zijn oeuvre van gedichten beelden en tekeningen gepresenteerd, en zijn tekeningen, schilderijen en beelden geëxposeerd.

Zijn tekeningen zijn soms humoristisch maar soms ook wrang en hard, en vol liefde voor vrouwen, natuur en laten het bijzondere en universele in het alledaagse zien. Zijn gedichten spreken van verlangen, over zijn intense waarneming van de directe omgeving die, soms heel herkenbaar, klein en dichtbij, een toegang naar een andere diepere laag en naar onbekende vreemde vertes bood waar hij in zijn werk naar ontsnapte.

Opening

Deze eersteling wordt op zondag 1 mei 2022 om 13:00 uur geopend door Yvon Né [Fine artist | poet | novelist] met een speciaal voor deze tentoonstelling en kunstenaar geschreven stuk. En Cato Fluitsma, muzikante en dochter van Dick & Mariet speelt en zingt het lied wat zij speciaal voor haar vader heeft geschreven.

Finissage

Deze tentoonstelling wordt op zondag 29 mei 2022 vanaf 13:00 uur tot 17:00 uur tijdens Art Rendez Vous [voorheen Cultuurnacht] afgesloten met muziek van Bovini strijkkwartet.

Bovini

Uitvoering

In Galerie Ecker, op de hoek van de Markendaalseweg en Achterom worden enkele tentoonstellingen gerealiseerd waarbij Lilian Joosen (Stichting Tranzforma) initiatiefneemster is. Samen met Ad van Rosmalen (Étoile du Nord) heeft ze een programma gemaakt dat, wat betreft teken-daad-tekst zal starten op 1 mei en door lopen tot en met 31 juli.

Openingstijden tentoonstelling Dick:
Zondag 1 mei t/m zondag 29 mei
open op vr-za-zo.middag tussen 13-17 uur
Finissage tevens Culturele Zondag
i.s.m. Art Rendez Vous zondag 29 mei.

‘MAARTEN… KOMT LANGS’ » Overzichtstentoonstelling van beeldhouwer en kunstzaalhouder Maarten Koreman (1950-2021)
5 t/m 27 maart 2022

Maarten Koreman Maarten Koreman

Klik om te vergroten

Galerie Ecker toont een rijk overzicht van leven en werken van beeldhouwer

Maarten Koreman (1950 – 2021)

Zijn verfijnde portretten, mens- en dierfiguren ogen klassiek; zijn groeisculpturen van wilg & populier en zijn werken in glas hebben archaïsche schoonheid.

Maarten gaf een levendige ‘stem’ aan de processen van smelten, gieten en bakken zélf. Zijn materialen waren klei, brons en glas, oerstoffen voor beeldhouwers sinds mensenheugenis. Hij hield hun oorspronkelijkheid in ere; gaf haar opnieuw vorm, met ‘ziel’.

In zijn beelden verenigde hij ‘sporen’ van oude komaf. Zijn beeldtaal is altijd vormtaal; zijn vazen en schalen zijn ‘beelden’. Zijn vazen vertellen over vasthouden en loslaten. De schaal geeft een andere ruimtelijke beleving, vertelt over komen en gaan, over tijdelijkheid.

Deze tijdreis in beelden, van plastisch naar 3D, van 1975 naar 2017, zal U verrassen.

Welkom!

Tekst: Y. Né.

Opening: zaterdag 5 maart om 15 uur door Dingeman Kuilman, directeur Stedelijk Museum Breda en Y. Né, kunstenaar/schrijver/vriendin.
Open: 5 maart t/m 27 maart 2022,
iedere zaterdag en zondag van 12 tot 17 uur en op afspraak.
Finissage: zaterdag 26 maart om 15 uur.

2019

’Nazinderen’ – Roel QoQo & Monique Laros » laatste werk, foto, objecten, tekeningen, schilderijen
26 januari en 1, 2 en 3 februari 2019

Jose Beekers

Klik voor de uitnodiging

De beeldend kunstenaars Roel QoQo en Monique Laros waren 23 jaar levenspartners totdat Roel in september 2016 overleed. Roel was een installatiekunstenaar en performer. Zijn laatste werk maakte hij in augustus 2016 en is aanwezig, samen met enkele items in de galerie.

Roel maakte werk met een poëtische, humoristische en absurdistische grondslag. Monique tekent en schildert vooral, zowel naar de waarneming als abstracter en volgens de fantasie. Beiden reflecteren op een unieke wijze op de wereld om hen heen. Hoewel sterk met elkaar verbonden hebben ze altijd onafhankelijk van elkaar hun werken gerealiseerd. Roel wilde geen retrospectief, en daarom laat Monique sec alleen zijn laatste werk zien.

‘Nazinderen’ gaat over liefde, vriendschap, verbondenheid en afscheid nemen. Een ode aan het leven, aan Roel.

Opening expositie: Zaterdag 26 januari 2019 tijdens de Cultuurnacht Breda van 19:00 uur – 24:00 uur.

Ook geopend:
Vrijdag 1 februari 13:00 uur – 17:00 uur
Zaterdag 2 februari 13:00 uur – 17:00 uur
Zondag 3 februari 13:00 – 17:00 uur
Er zal een afsluiting zijn met een drankje op zondag 3 februari vanaf 13:30 uur, u bent van harte welkom.

2018

José Beekers » Expositie schilderijen & boekpresentatie
alléén te zien op 16 september 2018

Jose Beekers

Klik voor meer foto's

Expositie van kleurrijke schilderijen en presentatie wegens de release van het boek ‘ONTDEK je VRIJHEID!’.

José Beekers beschrijft in haar boek ‘ONTDEK je VRIJHEID!’ op een heldere manier hoe we ons zelf kunnen ‘deprogrammeren’. Haar conclusie is dat wij bewustzijn zijn en dat we daarmee ons eigen leven creëren, door energie aan te trekken. Helaas ligt over dit pure bewustzijn vaak een sluier van programmeringen, die gecontroleerd worden door de ‘mind’, zoals overtuigingen, normen, beperkingen enzovoorts. De meeste mensen leven daar vanuit. Ze realiseerde zich dat onze hele 3D-realiteit een illusie is en dus niet echt bestaat. Daarom hebben we vaak het gevoel in cirkeltjes rond te draaien, geleefd te worden of gelimiteerd te zijn. Deze programmering is de oorzaak van veel problemen zoals depressie, burn-out, stress en andere zowel persoonlijke als sociale problemen.

Een presentatie van het boek, in combinatie met een expositie van haar kleurrijke schilderijen, zal plaats vinden in Galerie Ecker.

Ontvangst: zondag 16 september van 14:00 ‐ 14:30 uur.

Iedereen is welkom, toegang is gratis. Fijn als je even laat weten of je komt via info@josebeekers.com of via de webshop van Jose Beekers

Website José Beekers »

Sacha Kortman » ‘MA 2015 – 2017’ – tekeningen & etsen
1 april t/m 6 mei 2018

Sacha Kortman

Sacha Kortman is kunstenaar en dichter.
Van 1 april t/m 6 mei 2018 exposeert hij met tekeningen en etsen in Galerie Ecker.

De expositie ‘MA 2015 – 2017’ laat 60 indringende portretten zien die hij maakte van zijn moeder tijdens de laatste twee jaar van haar leven.

Opening: zondag 1 april om 15:00 uur – Introductie om 16.00 uur.

Website Sacha Kortman »

Cultuurnacht Breda
vrijdag 26 januari 2018

Joep Struyk

1. Fotografie van Ad Vlemmix (samen met Jaleesa Mallée) ‘Colori Dolci’
2. Schilderijen van Dymph de Gooijer
3. Film van Thijs van Gasteren ‘De Theaterfotograaf’

Opening: 26 januari 2018 om 20:15 uur door Emile Waagenaar, voorheen President.

De expo is vanaf de Cultuurnacht nog alle weekenddagen tot en met februari te zien.

Voor meer info zie: www.cultuurnachtbreda.nl

2017

Yvon Né & Jaap Mulder » schilderijen & tekeningen
‘De weg naar het nabije is te allen tijde de langste’
9 september t/m 22 oktober 2017

Van harte nodigen wij u uit voor een bezoek aan de expositie
‘De weg naar het nabije is te allen tijde de langste’
met schilderijen van Yvon Né en Jaap Mulder.

Te zien: iedere zaterdag en zondag van 12:00 – 18:00 uur en op afspraak

‘Natuur’ is afgeleid van ‘nascere’, geboren worden. De belevingen van de mens zijn van begin af aan verbonden met de natuur. Hier ontstaan de verwonderde en vragende blik, het spel en de speling in het denken. Om de onmetelijke horizon open te houden.

Het werk van Yvon Né en Jaap Mulder biedt de kijker een blik in de ruimte, die altijd door gewenning en trends onder druk staat. Hier gaat het om: steeds opnieuw het wonder van het hier en nu te aanschouwen.

Ze leggen daarvoor een weg af die steeds weer, steeds verder naar het begin voert. Hetzelfde keert terug en brengt het verschillende. Wild en sereen als de natuur. Het werk is contemplatie en getuigenis. Om aan het leven het geheim terug te geven.

Yvon Né & Jaap Mulder

 

Felix van Breugel
23 maart t/m 23 april 2017

Twee-dimensionaal werk van de beeldhouwer Felix van Breugel.

Tijdens openingstijden zal hij aanwezig zijn.

Opening op 23 maart om 20.00 uur
De opening wordt verricht door Prof. Dr. L.J. Dorsman, hoogleraar geesteswetenschappen aan de Universiteit van Utrecht.

Gedurende deze maand zijn er een viertal bijeenkomsten georganiseerd:

  • 29 maart: Felix zelf met zijn broer Stef gaan op onnavolgbare manier in op het werk van Felix
  • 12 april: Een architecten gesprek met Rinus Roovers, Ben Baudoin en Paul van den Heuvel over de ontwikkeling van ieders oeuvre
  • 19 april: Een kunstenaarsgesprek tussen Henk Cornelissen, Vic Sol en Felix van Breugel
  • 21 april: Dichterbij, door Frans Brocatus, poezie, en het programma van de cultuurnacht 2016 met Lucas Hoebing en Felix van Breugel

Cultuurnacht Breda
27 januari 2017

Van 19:00 t/m 1:00 uur in de nacht.

Met werken van Olav Koreman en Maarten Koreman (sculptuur), schilderijen van Dominique Ampe en fotografie met muziek compilatie (Gustav Mahler) van Ad VLemmix.

Deze tentoonstelling blijft te zien gedurende de weekenden van de maand februari t/m 26 februari 2017

Bodemschatten » Unieke glazen schalen van Maarten Koreman
5 december 2016 t/m 15 januari 2017

Unieke glazen schalen (bodemschatten) van Maarten Koreman.

Speciale aanbieding met een korting van € 100,- per schaal.
Na telefonische afspraak kunt u binnen in de galerie en uw definitieve keuze maken.

2016

Breda Photo
16 september t/m 30 oktober 2016

Breda Photo presenteert in galerie Ecker Claudia Heinermann met Wolfskinder, een na-oorlogs verslag van gevluchte Duitse kinderen tijdens en net na de 2e wereldoorlog.
Deze kinderen groeiden op in Litouwen onder soms zeer moeilijke omstandigheden.
Het boek Wolfskinder is te koop via de website van Claudia Heinermann

'Een Duet' » Expositie Joep Struyk en Hans Bol
20 maart t/m 17 april 2016

Joep Struyk

Klik voor meer foto's en om te vergroten

Galerie/museum Ecker & Galerie Van Nuland te Breda.

Het 'Duet' betreft twee tentoonstellingen van twee kunstenaars op twee locaties. Galerie Ecker presenteert sculptuur van Joep Struyk samen met foto's van Hans Bol. Galerie Van Nuland presenteert foto's van Hans Bol samen met een assemblage van Joep Struyk.

Het werk van beide kunstenaars ligt in elkaars verlengde. Terwijl Joep Struyk hakt en slijpt in Carrara marmer en tot abstracte verbeelding komt zoals de verschillende verschijningsvormen van een traan, fotografeerde Hans Bol de steengroeves rondom Carrara van waaruit reeds eeuwenlang het marmer gewonnen wordt. Bol fotografeerde in zwart/wit het licht, het witte licht van onder meer gesloten groeves en de schoonheid van, in zijn ogen, het toch vernietigde gebergte en landschap.

Het was God, die teleurgesteld was in het menselijk handelen, hij transformeerde het gesteente naar marmer door zijn tranen over dat landschap de vrije loop te laten. Het zijn deze tranen, 'lacrima', die het thema voor Joep Struyk vormen. De tentoonstelling wordt geopend op zondag 20 maart 16.00 uur, middels een gesprek tussen de beide exposanten en Dominique Ampe.

Na de openingsborrel gaan we te voet naar galerie Van Nuland, Haagdijk 144, (200 meter lopen).

U bent van harte welkom!

Het jaar van Henny
vanaf 21 februari 2016

Henny Engbersen

Henny Engbersen wordt 80 jaar.

80 jaar, een leven vol kunst kijken, kunst ontdekken en kunst kleur geven.
Henny is levenslang lid van tekenclubs en is tot zijn pensioen tekendocent aan het Onze Lieve Vrouwe Lyceum te Breda geweest. Daar heeft hij menig tekentalent gezien en gestimuleerd. Studenten zijn dan ook door gestroomd naar kunstvak-onderwijs waar menig een start vond voor de kunstpraktijk.

Een leven lang tekenen
Daaruit heeft galerie Ecker samen met Henny een selectie gemaakt en ze aan de wanden opgespeld.
Hij tekent in snelle schetsen die hij verrijkt met waterverf, mooie rake composities. Composities die ook geëxposeert worden in de rechthoekige ruimtes van kleine kistjes aan de hand van thema's als religie, maatschappij en natuur.

Zeer boeiend om te zien en dat kan vanaf zondag 21 februari 2016 met een openingswoord van Tijn Vaes om 16.00 uur.

Verder steeds op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur
tot en met 6 maart 2016.

Cultuurnacht Breda
22 januari 2016

Cultuurnacht Breda 2016

Vrijdag 22 januari Cultuurnacht Breda. Van 19.00 uur tot in de kleine uurtjes.

Meer dan vijftig culturele instellingen openen hun deuren voor een duizend koppig en kunst minnend publiek.

Galerie Ecker presenteert Dominique Ampe met grootse dromen op grote doeken, fijnzinnig getekend en geschilderd.

Zie ook: www.cultuurnachtbreda.nl

2015

Avez vous vu

John van Gils

Klik voor meer foto's en om te vergroten

Het is gedaan. Stroom vloeit door het nieuwe dak en het grijs van nu gaat over in de goot, het dak is klaar.

Na deze zomer kunnen we de galerie weer binnen als in een museum, daar hangt het werk; de tekeningen, schilderijen, de sculptuur en het glas.

Gedurende de zomer was het gebouw gewikkeld in steiger met groen tapijt, verscholen voor het oog. We hebben hard aan gevels en dak gewerkt met dezelfde aandacht als waarmee we de tentoonstellingen samenstellen. De zomeropstelling blijft tot het nieuwe jaar te zien, gevolgd door de cultuurnacht met aandacht voor de schilderijen van Dominique Ampe.

Galerie, lees Museum Ecker, werkt in die nacht samen met galerie Van Nuland aan de Haagdijk, daar wordt werk tentoongesteld van Olav en Maarten Koreman. (Kijk op de site van de Cultuurnacht Breda 2016)

In het nieuwe jaar heeft Museum Ecker aandacht voor Henny Engbersen, hij viert dan zijn 80ste verjaardag. Henny is tekenaar (was tekendocent aan het Onze Lieve Vrouwen Lyceum te Breda) en maakt ruimtelijke collages in kisten en dozen. Waarvan we een omvangrijk oeuvre exposeren.

De galerie is weer op afspraak te bezoeken en tijdens de tussendoor bijeenkomsten.

SUMMER VIEW
medio juni tot medio september

Tijdens de verbouwing van het dak tot zonnecentrale is de zomeropstelling van de galerie te zien vanaf medio juni tot medio september.

Wilt U de galerie bezoeken? Bel dan voor een afspraak: 06-41420431

Met werken van onder meer:

  • Johanna Schweizersculptuur
  • John van Gilstekeningen
  • Liedeke Krukfotografie
  • Nick Hannesfotografie
  • Kees Buckenssculptuur
  • Pier van Leestsculptuur
  • Dominique Ampeschilderijen
  • Olav Koremanruimtelijk
  • Maarten Koremansculptuur
  • Q.S. Serafijnwaterverven
  • Jaap Muldertekeningen
  • Pieter Koenraadsemailles
  • Loet Koremanfotografie

Accent John van Gils » een stille meester
vanaf 24 mei 2015

John van Gils

Klik voor meer foto's en om te vergroten

Na het accent van Pier van Leest geeft galerie Ecker nu extra aandacht aan de tekeningen en schilderijen van John van Gils. Met dit accent gaat de winteropstelling vloeiend over in een tentoonstelling met steeds wisselende werken van onder andere Dominique Ampe, Q.S. Serafijn, Pieter Koenraads, Liedeke Kruk, Nick Hannes, Pier van Leest, Olav en Loet Koreman en de stille meester John van Gils.

De term 'stille meesters' refereert aan de anonieme meesters uit de Middeleeuwen.

Nu spreken we van hedendaagse kunstenaars die ondanks hun talent en kwaliteit minder op de voorgrond zijn getreden. John van Gils is er een. Dit in tegenstelling tot Nick Hannes, van hem exposeert galerie Ecker foto's uit zijn nieuwe onlangs verschenen boek 'Mediterranian, the Continuity of Man'.

Zondag 24 mei 2015 om 16:00 uur opent Y. Né, vrouw van woord en beeld (kunstenaar en dichter), deze tentoonstelling.

Galerie Ecker presenteert: De Winteropstelling
21 december 2014 t/m 22 februari 2015

Winteropstelling

Rondom de kerstdagen en vele weken daarna laat de Winteropstelling in galerie Ecker een keur van kunstwerken zien die redelijk geprijsd zijn.

De tentoonstelling is te zien vanaf zondag 21 december en die dag rond 16.00 uur schenken we een heerlijk glas wijn.

U ziet er werken van onder meer:

  • Pier van Leest met penningen en sculptuur
  • Jaap Mulder met tekeningen en geschilderde Hollandse landschappen
  • Foto's van: Liedeke Kruk, Nick Hannes, Maarten v.d. Bossche
  • Olav, Maarten en Hein Koreman met sculptuur
  • Pieter Koenraads met bijzondere emailles
  • Q.S. Serafijn met 'hybride' waterverven
  • Een werk van Klaas Gubbels en een portret van de hand van Jaap de Vries

De nieuwsgierige mens is altijd op zoek naar een verrassing of een ontdekking.
Galerie Ecker is zo'n plaats waar je kunt ontdekken en een enthousiaste duw in de rug krijgt, zo zit dat.

2014

Liedeke Kruk – PORTRAITS
9 november t/m 14 december 2014

Liedeke Kruk

In Galerie Ecker presenteert Liedeke Kruk een serie portretten en een projectie. Reeds vele jaren fotografeert Liedeke Kruk mensen uit haar omgeving, voornamelijk kunstenaars. Zij heeft inmiddels een grote reeks portretten verzameld die in musea en galeries te zien zijn geweest. De portretten van Liedeke Kruk ontstaan uit interactie met mensen. Zij is geïnteresseerd in de psychologische betekenis van een moment. Het fotograferen maakt deel uit van de dynamiek van een ontmoeting en heeft daardoor een bepaalde onvoorspelbaarheid.

Een portret is een momentopname van een persoon. Liedeke Kruk is zich ervan bewust dat door een portretfoto heden, verleden en toekomst met elkaar verbonden worden. Het ongrijpbare van dat thema maakt dat ze in elke context opnieuw bekijkt wat ze in handen heeft en hoe het wordt gepresenteerd. Daarom is de keuze van werken voor elke tentoonstelling weer anders en van persoonlijke actualiteit.

De tentoonstelling wordt geopend door Q.S. Serafijn,
zondag 9 november om 16.00 uur.

De tentoonstelling 'Portraits' van Liedeke Kruk
is verlengd tot en met 14 december 2014.
Zaterdag 13 december om 16.00 uur vieren we de finissage met een mini-soloconcert door Jacq Palinckx, en een goed glas wijn.

U bent van harte welkom.

Breda Photo
11 september t/m 26 oktober 2014

Breda Photo

Klik voor meer foto's en om te vergroten

Locatie Galerie Ecker

Drie fotografen zijn te gast bij galerie Ecker:

Karin Borghout (B) – 'Het huis'

Beklijvende foto's van een oud en doorleefd interieur dat door brand werd vernield. Foto's vormen het middel dat Karin Borghouts gebruikt om uit de sterke emoties als schrikken, ontreddering en medelijden, de fijngevoeligheden te extraheren die de zwarte askleurige chaos aanreikt.
'Het huis' wordt op die manier subtieler dan de blik op materiële resten. Fotografie wordt op die manier subtieler dan enkel registreren. De essentie van wat kunst met iets doet, wordt aangeraakt.

De boekpresentatie van deze serie 'Het huis' is op 4 oktober om 13:30 uur in galerie Ecker.

Charlotte Boeyden (B) – 'I'm not your stranger?'

Charlotte Boeyden is gefascineerd door intimiteit tussen onbekenden. Voor 'I'm not your stranger?' sprak zij op straat willekeurige jongemannen aan en maakte van hen een portret.

Guy Archard (GB)

De fotografie van Guy Archard gaat over verval en ouder worden. We zien de afgetakelde auto van zijn vader en wegkwijnende planten in de vensterbank. Heldere en duidelijke foto's wisselen elkaar af met beelden die doorleefd en abstract ogen. Door de foto's chemisch te bewerken creëert Archard een visueel gedicht.

Cultuurnacht Breda
24 januari 2014

Cultuurnacht Breda 2014

Geen staatssecretaris heeft, ondanks zijn uitgedeelde klappen binnen de cultuursector, de schone kunsten kapot gekregen. Dat merken we aan de individuele en onverwoestbare belangstelling van de kunstliefhebbers.

In de Cultuurnacht op 24 januari 2014 toont galerie Ecker de variabele collectie van aan de galerie gelieerde kunstenaars met tekeningen, schilderijen, foto’s en beeldhouwwerken in glas, brons en andere materialen. Bij HAAX, boven de galerie, worden meubels en design geëxposeerd.

Achter in de galerie presenteert 'OnVoorZien' speciaal voor de cultuurnacht een 3 uur durende performance door 3 actrices in een zich herhalende en uitputtende setting op zoek naar het wezen achter de mythe:

'ig fie neia'

Spel: Teunie de Brouwer, Lotte de Krom, Nikki Poppelaars.
Concept en regie: Juup Luijten.

Juup: 'Deze performance zie ik als beeld waar je steeds opnieuw in kunt duiken, hoe kort en intens ook'.

Dus op uw route door de stad kunt U zich goed warmen bij galerie Ecker.

Zie ook: www.cultuurnachtbreda.nl

2013

Herfstopstelling
Herfst 2013

Herfstopstelling

Naar binnen kijken kan altijd, naar binnen gaan ook,
bel dan voor een afspraak 06 41420431.

De zomeropstelling loopt vloeiend over in de herfstopstelling met een min of meer vaste opstelling van verschillende disciplines en kunstenaars. De inrichting van de galerie wisselt regelmatig met tussentijds solo exposities. De door ons gepresenteerde kunst heeft, zoals U zult zien, eigenzinnige zeggingskracht.

Welkom.

Zomeropstelling
t/m 18 augustus 2013

Zomeropstelling

Geachte passant,

Naar binnen kijken kan altijd, binnen gaan ook,
bel dan voor een afspraak 06 – 414 204 31.

Er is koffie, een glas wijn en kijk naar de afwisselende kunstwerken
met eigenzinnige zeggingskracht en bijzondere expressie die divers
en individueel zijn.

Te zien en te koop:
een selectie foto's uit verschillende private collecties.
18 mei t/m 23 juni 2013

Te zien en te koop

Vanaf 18 mei tot en met 23 juni organiseert galerie Ecker een verkooptentoonstelling van foto's uit verschillende private collecties.
In deze periode kunt u op een of meerdere foto's een bod doen als 'in een door de tijd uitgerekte veiling'. U biedt in de galerie onder nummer.

Op de laatste dag van de tentoonstelling valt de hamer en is het laatste en hoogste bod (de bodemprijs in acht nemende) het geldige.

Het is een fascinerend samengestelde expositie van binnen- en buitenlandse fotografen o.m. Esther Haase, Corrine Mercadier, Erwin Olaf, Nick Hannes, Claudette van de Rakt, Arno Nollen, Paul den Hollander en Michael Kenna.

Inconvenient, Nature » Loet Koreman, Tomas Mutsaers & Manon Vosters
1 t/m 10 maart 2013

Olivier van Breugel

In opdracht van het Stadsarchief Breda hebben drie 3e jaars studenten fotografie van Academie St.Joost de 'rafelranden' van de stad Breda gefotografeerd, ieder vanuit een eigen standpunt.
Hieruit ontstond de opgave een presentatie van hun werk samen te stellen.
Deze drie studenten zochten contact met galerie Ecker en kregen voor hun project carte-blanche.
De uitdaging voor deze presentatie is een samenhangende tentoonstelling te maken van hun individuele zienswijzen op deze rafelranden.

Loet Koreman onderzoekt de overgang van stad (meestal industrieel gebied) met het omliggende cultuurlandschap. Tomas Mutsaers treft vreemdsoortige natuur binnen de bebouwde kom, terwijl Manon Vosters het zoekt in de interieurs van studentenhuizen.
Dat 'ongemakkelijke natuur' een breed begrip is blijkt uit de contrastrijke combinaties van de gepresenteerde foto’s.
We zijn verrast door hun visie op een voor ons bekende wereld.

Foto's van Olivier van Breugel » 'Business as usual'
Cultuurnacht Breda / 25 januari t/m 10 februari 2013

Olivier van Breugel

Klik om te vergroten

Business as usual – foto's van Olivier van Breugel

Tijdens de Cultuurnacht Breda, op vrijdag 25 januari, opent om 21.00 uur de tentoonstelling 'Business as usual' van Olivier van Breugel. Geert van Eyck, curator van BredaPhoto, geeft een inleiding op het werk van deze jonge fotograaf.

Olivier van Breugel is genomineerd voor de BoArte Aanmoedingsprijs 2013, een prijs voor jong en aanstormend talent, die met bruisende energie de samenleving met zijn of haar creativiteit confronteert. De tentoonstelling laat zien waarom Olivier met recht genomineerd is. Tijdens de opening van de Cultuurnacht wordt bekend gemaakt of hij de prijs ook toegekend krijgt.

'Business as usual' toont een selectie van zijn beste foto's tot nu toe. Zo zien we foto’s uit zijn serie 'Tokyo Businessmen' waarin we in een bijna geïsoleerde wereld belanden van anonieme mannen in strakke pakken met aktetassen, lopend van a naar b, pratend met collega’s of in gedachten verzonken. Dit alles is door de fotograaf scherp waargenomen in de modernistische en strakke architectuur van het business-district.

In de serie 'McHotel', (i.s.m. Simone Mudde) waar eenzame lieden in fastfood-restaurants wachtend en slapend de nacht doorkomen, dringt zich een gevoel op van kwetsbaarheid en onbehagen. Is het omdat we hun voorland niet kennen, zoals bijvoorbeeld in de wachtkamer van tand- of huisarts? Of komt het doordat de mens zo scherp in contrast staat ten opzichte van de uitgebalanceerde composities, waar tegelijkertijd een serene rust van uitgaat?

De tentoonstelling werd gerealiseerd in samenwerking met de Cultuurnacht Breda.

2012

Galerie Ecker presenteert » Museumwinkel – 3e editie
tot 13 januari 2012 – open op afspraak

Meer info op de Museumwinkel-pagina

Breda Photo
13 september t/m 21 oktober 2012

Carel van Hees

'Homo Empathicus'

Drie fotografen zijn te gast bij galerie Ecker.

Carel van Hees

In het kabinet van de galerie is een film te zien van fotograaf en filmmaker Carel van Hees waarin een verkoper straatkranten verkoopt voor de ingang van de Bijenkorf te Rotterdam. Deze zingende man lijkt stoicijns in zijn kleine binnenwereld terwijl de grote werkelijkheid aan hem voorbij trekt.

Maarten van den Bossche

Maarten van den Bossche toont ons een serie foto's met een dialoog tussen de fotograaf en een buikspreekpop, een dialoog tussen 'dode' en 'levende' geest, in een landschap van vergane glorie. Titel: The Strenght of Weak Ties.

Phillip Toledano

De foto's uit 'Days with my Father' van de Britse fotograaf Phillip Toledano maken ons deelgenoot van de relatie van Toledano met zijn oude dementerende vader in zijn drie laatste levensjaren.

Piet Vloemans » 'Movements'
12 mei t/m 1 juli 2012

Piet Vloemans

Tentoonstelling Piet Vloemans ‐ 'Movements'

Piet Vloemans (1946) is een beeldend kunstenaar met een lange carrière en heeft op vele plaatsen zijn werk tentoongesteld. Vloemans kent grenzeloze creativiteit en in zijn bevlogenheid maakt hij werk dat overtuigt. Zijn oeuvre laat een verrassende veelzijdigheid zien.
Na een periode met andere dan kunstzinnige prioriteiten heeft hij als beeldend kunstenaar een nieuwe ontwikkeling aan zijn werk gegeven.

In de tentoonstelling bij Galerie Ecker zien wij recente werken waarin Piet de gelaagdheid van zijn rationeel denken en zijn emotie heeft onderzocht. Gelaagdheid die letterlijk in zijn werk is terug te vinden en geïnspireerd door muzikale composities en gedichten.
Het repetitieve gegeven dat in zijn werkwijze is verweven resulteert in kunstwerken op papier in series van 4 of 5 en soms 8, die elkaar in horizontale lijn volgen, terwijl de gelaagdheid in de bladen zelf is opgebouwd in 3 of 4 werksessies.
Iedere laag is een subtiele toevoeging, die in samenhang met het geheel een speciale belevenis laat voelen. De muziek of het gedicht is 'te lezen', terwijl wij als beschouwers volop ruimte vinden voor interpretatie.

Dat voor deze werkwijze ijzeren discipline vereist wordt is evident, wetende dat emotie tijdens de productie van toch ook een impulsief proces, de maker niet te veel in de weg mag staan. Wat soms – op het eerste gezicht – een 'geordende wanorde' lijkt te zijn, blijkt bij nadere beschouwing een virtuoos ritmisch proces waarin de intenties van de bron op subtiele expressieve wijze gedragen wordt.

Deze 'rentree' is voor Piet Vloemans van belang om in de externe ruimte van de galerie het totale proces te overzien waarbij de toeschouwer deelgenoot is. Kunst werkt nu eenmaal communicatief en dus draagt de expositie een speciale spanning.
De tentoonstelling heeft als geheel een bijzondere kwaliteit.

Kees Buckens & Jaap Mulder
11 maart t/m 29 april 2012

Kees Buckens

Klik voor vergroting

Tentoonstelling Kees Buckens & Jaap Mulder

'Het was avond geweest, Het was morgen geweest, De derde dag.'

Een rendez-vous. Na drie jaar zijn beeldhouwer Kees Buckens en Jaap Mulder, schilder en tekenaar met een vervolgtentoonstelling op hun eerdere galerie-ontmoeting, terug bij Ecker.

Kees Buckens, vooral bekend van zijn grote stenen beelden die in het land op diverse locaties geplaatst zijn, werkt de laatste jaren vooral in hout. Het robuuste karakter van zijn stenen monumenten heeft vervolg gekregen in expressief samengestelde houten objecten, zoals bijvoorbeeld fruit, dat hij o.m. presenteert in schalen maar vooral als vrijstaande beelden. Deze expressie kennen we van zijn grote vaas met tulpen, die wederom in de galerie opgesteld is.
Zo zijn er het blad van de vijgenboom, de eik en de esdoorn, die als weelderige zich neervleiende lichamen de herinnering aan de boom niet doen vergeten. Dit inzicht voert ons naar het uitzicht van de landschappen van Jaap Mulder. Het is boeiend de tekenkundige ontwikkelingen van Mulder te volgen. In de expositie zien we meerdere tweeluiken. Jaap citeert Jan Kolen en Ton Lemaire in 'Landschap in meervoud' 'Juist het landschap is een sleutelbegrip in het bewustzijn van de mens als aardbewoner. Hier lijkt de bekende wetmatigheid op te gaan, dat datgene wat ons het meest nabij is pas op het laatst in zijn werkelijke betekenis wordt ontdekt. In bewondering voor een landschap ontdekken we tegelijk ook elementen en kwaliteiten in ons zelf.' Hierin vinden we een motief waardoor Jaap Mulder gedreven door werkt.

Het is dit wederzijds in- en uitzicht dat boeit, inzicht in eigen beleving via uitzicht op landschap met de schoonheid van het object, de boom. Mensen zeggen dat ze anders naar landschap kijken na het zien van de schilderijen van Jaap Mulder.
Het was de derde dag, zo staat in de Bijbel, dat God de boom schiep. Waarop Kees zegt: 'Een bijzondere dag met al dat fruit erbij'.

De tentoonstelling wordt geopend op zondag 11 maart 16.00 uur door Camiel Hamans, hoofdredacteur van Brabant Cultureel.

Galerie Ecker presenteert » Museumwinkel – 2e editie
14 januari t/m 4 maart 2012

Meer info op de Museumwinkel-pagina

2011

Beeldhouwer Hein Koreman » 'de Originelen – de Gipsen'
1 oktober t/m 11 december 2011

Hein Koreman

Klik voor vergroting

Beeldhouwer Hein Koreman, 'de Originelen – de Gipsen'

Beeldhouwer Hein Koreman viert zijn 90e verjaardag.
Ter gelegenheid van dit feestelijk moment stelt galerie Ecker een tentoonstelling van zijn werk samen. Het wordt een bijzondere tentoonstelling waarin de originele, gipsen beelden geëxposeerd worden. Dit zijn de 'moederbeelden' die door de bronsgieter werden afgegoten en vereeuwigd en daarna hun plaats in het land gekregen hebben.

De beelden dateren voornamelijk uit de periode tussen 1950 tot en met 1980. Daarvan zijn de vijftiger en zestiger jaren zeer productief geweest.

De geëxposeerde beelden zijn groot en klein, monumentaal of fijn van formaat, uitgewerkt of schetsmatig, maar stuk voor stuk bezitten de beelden een bijzondere en ingetogen stilte, gekoppeld aan een krachtige expressie. Het kwetsbare is onverwoestbaar.

Wegens bijzondere belangstelling is de tentoonstelling verlengd
tot en met 11 december.

Galerie Ecker presenteert » Museumwinkel – 1e editie
t/m 11 september 2011

Meer info op de Museumwinkel-pagina

Kees Vet » beeldhouwer
23 januari 2011 t/m 13 maart 2011 – verlengd t/m 27 maart 2011

Kees Vet

Klik voor meer foto's

Kees Vet, Beeldhouwer

Kort samengevat geven de beelden van Kees Vet op subtiele manier kritiek op machtsblokken, zoals bijvoorbeeld kerk en staat en doet dit niet zonder ironische humor.
De individuele mens is kwetsbaar in een wereld waarin denkwijzen en dogma's het voor de individu knap lastig kunnen maken uniek en autonoom te blijven.

Kees Vet is gefascineerd door het persoonlijke en kwetsbare van de mens. In zijn beelden zien we bijvoorbeeld verschillende personages die hun identiteit tegen deze dogma's veiligstellen in soms bizarre situaties. Met indringend relativerend vermogen en zeggingskracht geeft Kees Vet op zijn specifieke wijze vorm aan dat wat eigen is aan de mens.

2010

HUIB FENS: SCHRIJVEN
7 november 2010 t/m 16 januari 2011

Huib Fens

Klik voor meer foto's

HUIB FENS: SCHRIJVEN

Te zien van 7 november 2010 t/m 16 januari 2011
iedere zaterdag en zondag van 12 – 17 uur en op afspraak

Huib Fens is bekend als beeldhouwer, ruimtelijk vormgever, schilder, tekenaar, fotograaf en redacteur, niet als schrijver. Het schrijven wordt door hem op een beeldende en beschouwende manier benaderd. In de expositie krijgen we geen schrijver te zien, te spreken of te lezen, maar door het werk van Huib Fens bezien we het schrijven an sich.

De beelden, schilderijen, tekeningen, en zeker zijn rendered rooms zuigen de toeschouwer de wereld van het schrijven binnen. Door de beeldende kunst van Fens worden we deelgenoot aan het schrijven, niet door het lezen van de literatuur maar door ons te verplaatsen in de gesloten wereld van de schrijver zelf.

De expositie laat de ruimte zien waarin het schrijven tot stand komt, zoals de Tafel, het Huis, de Afzondering, de Blokkade, het Inzicht en Uitzicht, het Licht, het Gebouw.
Zo wordt middels deze tentoonstelling de schrijfruimte beleefbaar in verstilde kunstwerken.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling geeft Huib Fens een dichtbundel uit.

Breda Photo
16 september 2010 t/m 24 oktober 2010

Nick Hannes

Klik voor meer foto's

Breda Photo 2010

Te zien van 16 september tot en met 24 oktober 2010

Breda Photo, internationaal fotofestival presenteert onder de titel 'TILT' bij galerie Ecker Nick Hannes (Antwerpen 1974).

Nick Hannes exposeert foto's uit zijn reeks 'Red Journey' gemaakt tijdens zijn reis door de voormalige Sovjet-unie. Een serie indrukwekkende foto's waarin de mens centraal staat met op de achtergrond bijna altijd de Sovjet erfenis die nog steeds een invloedrijke rol lijkt te spelen.

En in het kabinet een video-installatie van Willem Corten en Sarah Marks (B).
In de installatie 'Like Pictures in a Book' geven Willem Corten & Sarah Marks in een tweedimensionaal beeld een driedimensionale impressie door een videobeeld in een hoek te projecteren. De inspiratie van dit werk vertrok van de letterlijke betekenis van de term 'TILT'. In het werk zien we een personage dat in en zoektocht is verwikkeld. Op de zelfde manier wordt de toeschouwer uitgedaagd om het juiste perspectief te zoeken. Het geluid van de voetstappen wordt in surround afgespeeld.

www.nickhannes.be
www.bredaphoto.nl

Zomeropstelling » Het portret
1 augustus 2010 t/m 12 september 2010

Het Portret

Klik voor meer foto's

'Waar ben je mee bezig man, er zijn er al tien miljoen van gemaakt!'
Dit riep David van de Kop, docent beeldhouwen aan de Koninklijke Academie te 's-Hertogenbosch, we schrijven 1978. Hij kwam even langs het atelier waar we een les portret achter de rug hadden. Ik keek hem wat dwaas verbaasd aan en dacht, 10 miljoen?

Het is algemeen bekend, in de loop der eeuwen en nu ook, zijn kunstenaars gefascineerd door 'het portret'. Niets is zo persoonlijk als het portret, zowel voor de geportretteerde als voor de kunstenaar. Het is iedere keer een spannende uitdaging om de expressie in het portret 'gezicht' te geven: het nemen van de juiste beslissingen en het maken van keuzes om zo de kwintessens van innerlijke gevoelens te verbeelden. Het is de manier van kijken, van zowel de kunstenaar als geportretteerde.

Galerie Ecker heeft kunstenaars uitgenodigd tijdens de zomer hun portretten in de galerie te exposeren.
De techniek is van geen belang, de samenstelling in verscheidenheid des te meer, door tekening, grafiek, olieverf, foto en sculptuur zullen deze beelden elkaar beïnvloeden, elkaar aan kijken en een fascinerend schouwspel vormen voor bezoekers. Wij als toeschouwer kunnen en zullen ons verbazen, verrassen en laten meeslepen door expressieve en ook introverte, opdringerige, stilte.
Het is het blootleggen van de ziel als reflectie van ons bestaan in deze tijd.

Deelnemende kunstenaars: Johan Kuipers, Cécile Verwaaijen, Jaap Mulder, Y. Né, Martin Peulen, de Kunstneefjes, Richard Korteland en Ewoud de Kroon, Lucas Silawanebessy, Jacomijn den Engelsen, Bertine Vorstenbosch, Reinout van den Bergh, Nick Hannes e.a.

Joris Verhoeven » tekeningen
13 juni 2010 t/m 25 juli 2010

Joris Verhoeven

Klik voor meer foto's

Joris Verhoeven / tekeningen

Te zien vanaf 13 juni tot en met 25 juli 2010,
iedere zaterdag en zondag van 12-17 uur

Joris Verhoeven verzamelt allerlei objecten, knipsels en foto’s zonder daar in eerste instantie echt iets mee te doen.
Hij laat ze om zich heen rondslingeren als vage tekens van herinneringen of overdenkingen. Deze overwegingen komen bij elkaar in zijn tekeningen, in gelaagdheden die ons als beschouwer op een verrassende manier aan het denken zetten.
Joris is een werker zoals hij zelf zegt. Het is werk om deze gelaagdheden en bevindingen op contrastrijke, harmonieuze manier al tekenend te componeren, en hij neemt er de tijd voor. Soms blijft een tekening een maand onaangeroerd voordat hij besluit aan een nieuwe laag te werken. Daarbij lijken sommige toegevoegde elementen als 'vrij' in de ruimte te zweven. Er is perspectief, maar boven en onder lijken soms stuivertje te wisselen, heel verkwikkend.

Galerie Ecker toont een selectie van zijn tekeningen op groot formaat.

Carola Popma » beelden en werken op papier
18 april 2010 t/m 6 juni 2010

Atelier

Klik voor meer foto's

Carola Popma / beelden en werken op papier

Te zien vanaf 18 april tot en met 6 juni 2010,
iedere zaterdag en zondag van 12-17 uur

Deze expositie is een verrassing voor velen die het werk van Carola Popma kennen en volgen en voor diegenen die haar werk voor het eerst zien. Het doet altijd goed haar uitgebalanceerde houtdrukken opnieuw te zien, houtdrukken waarin compositie en expressiviteit haast subliem te noemen zijn en ja… dat in de geest zoals alleen Popma dat kan.

Bijzonder is ook haar beeld 'Gewassen Haar' waarin de beeldhouwer met eerder gebruikte materialen tot een verrassende sculptuur komt. In 1990 ontstond '36 Dromen' een zelfportret, indertijd verworven door de Amphia-collectie in Breda. Een sculptuur waarin ze de gedroomde werkelijkheid van haar IK in tegenstellingen laat prevaleren. Nu 20 jaar later is er dus 'Gewassen Haar' met schijnbare gelijkenis aan het eerdere beeld. Het is nu echter geen zelfportret op een sokkel, maar een vrijstaand sculptuur waarvan de thematiek verwijst naar reinigingsrituelen die in alle culturen voorkomen.

Jacomijn den Engelsen » 'De hand van God' / houtsneden
28 februari 2010 t/m 11 april 2010

'De Hand van God'

Klik voor meer foto's

'De hand van God' / houtsneden

De hand van God? Deze behoort toch onzichtbaar te zijn?
U snapt natuurlijk dat in de abstractie van de titel het surreële schuil gaat, dat zo kenmerkend is voor het werk van Jacomijn den Engelsen.
In de figuratie die Jacomijn maakt staat steeds één onderwerp centraal, zoals een bloem, een portret, een tak, een hand, welke zo 'prominent' straalt dat iedere druk een sacraal karakter krijgt. Heel bijzonder is het om te ervaren dat deze voorstellingen als uit het niets verschijnen.

Opening op 28 februari 16 uur door Frits Achten.

Factories: Actors and survivors
10 januari 2010 t/m 21 februari 2010

Factories: Actors and survivors

Klik voor meer foto's

Factories: Actors and survivors

Fotografische zoektocht langs industriële monumenten van de 20 ste eeuw.

Vier jaar na hun indrukwekkende tentoonstelling in Backer & Rueb, is Factories terug in Breda. Reinout van den Bergh en Huib Fens presenteren hun nieuwste foto's bij Galerie Ecker.
We zien stedelijke industrielandschappen waarin dit keer mensen optreden. Individuen die zich in, en ten opzichte van de wereld bewegen. Geen toevallige figuranten: het zijn mensen die proberen stand te houden in een omgeving waar ze deel van uitmaken. Actors and survivors.

Opening 10-1 om 16:00 uur door Frits de Coninck

Galerie open: op afspraak en elke zaterdag en zondag van 12-17 uur.

2009

Drie maal Vermeulen bij Ecker
8 november 2009 t/m 31 december 2009

Drie maal Vermeulen

Klik voor meer foto's

Drie zussen brengen hun werk bijeen in een spannende compilatie bij Galerie Ecker. Na hun opleiding aan de kunstacademie hebben zij zich de afgelopen 20 jaar op eigen wijze ontwikkeld. Ze volgden en inspireerden elkaar en nu exposeren zij voor het eerst samen in de galerie van gemeenschappelijke vriendin Ineke Ecker.

Conita Vermeulen, Architectonische vormgeving
Ilse Vermeulen, Autonome kunst
Brigit Vermeulen, Styling/design

Marius van Beek (1921 – 2003)
4 juni 2009

Marius van Beek

Klik voor meer foto's

Op initiatief van Galerie Ecker heeft stichting Marius van Beek i.s.m. de gemeente Breda, Heja-projectontwikkeling en Rasenberg-Wegenbouw het polyester beeld, 'De Nachtbruid' (1963) gerestaureerd en in brons gegoten. Dit krachtige beeld heeft een plaats gekregen aan het nieuwe water van de toekomstige rivier die gereconstrueerd door het hart van Breda gaat stromen. De Nachtbruid is op 4 juni 2009 door wethouder Wilbert Willems onthuld.

Ties Poeth » Tentoonstelling met recente mobile objecten en meubels
19 april 2009 t/m 24 april 2009

Ties Poeth

Klik voor meer foto's

Ties Poeth, internationaal befaamd animatiefilmer, ontwerpt met veel animo deze bijzondere objecten. De originelen (de nummers 1) bouwt hij zeer nauwkeurig, eigenhandig, vakbekwaam met een grenzeloze fantasie.